SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

100 g ryzu ile to

Czy chodziło Ci o: "100 g razu ile to"?

  • [...] nas oczekuje… Czyli ile mam jeść, aby znów nie przytyć? Mówiąc prościej, zjadamy to samo, co do tej pory, ale w większych ilościach. Nie ma sensu kaloryczności podnosić o ~100 kcal, gdyż z wyjątkiem spożywania gotowego cateringu, drobne niedoskonałości diety, np. nieco większa porcja ryżu, grubszy kawałek piersi z kurczaka, etc. będą z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3212 Data: 2021-06-23 17:22:33
  • Skąd się bierze tłuszcz? Jak nie tyć?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] działają. Niedojrzałe owoce tego gatunku w większości składają się ze skrobi (80-90% skrobi). Przejrzałe banany są bogate w cukry proste: glukozę i fruktozę. Banan w 100 g dostarcza ok. 20 g węglowodanów, pomijalne ilości tłuszczów (0,33 g) i białka (1,09 g). 20 g węglowodanów to tak jakby nasypać 4 łyżeczki cukru, a później twierdzić, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1110 Data: 2022-07-20 06:55:08
  • [...] duże znaczenie dla biegaczy, którzy wywołują ogromny stres dla mięśni i stawów (pojawiają się przeciążenia rzędu od 1 do 1,4 tony w każdej sekundzie biegu dla osoby ważącej 100 kg). Poza tym, jeśli ciężko trenujesz siłowo, to dołączenie kolejnych sesji interwałowych może skutecznie wydłużyć czas odnowy powysiłkowej. Przyjdziesz na kolejny [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1195 Data: 2022-11-22 09:43:27
  • Co zamiast ryżu na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Okres budowania masy mięśniowej wbrew pozorom nie jest prosty. Jest to bardzo złożony i trudny okres, który powinien zostać dobrze przemyślany. Niestety, zarówno redukcja, jak i masa nie przychodzi szybko. Budując masę mięśniową, po pierwsze powinniśmy zadbać o odpowiedni bodziec dla wzrostu mięśni w postaci treningu. Kolejną kwestią jest dobra [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4519 Data: 2017-11-19 10:47:41
  • Budowanie masy mięśniowej - fakty i mity!

    Artykuł
    Kulturystyka i kulturyści

    [...] (30%); 270 g (180 g mniej niż w poprzednim wariancie) 1800 kcal z tłuszczów (50%); 200 g (80 g więcej niż w poprzednim wariancie) Dzienna, łączna podaż to 650 g pokarmu (100 g mniej niż w poprzednim wariancie, bo tłuszcze mają ponad dwukrotnie większą wartość energetyczną). Przy tym za typową dietę niskowęglowodanową uznaje się dostarczanie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3532 Data: 2022-07-20 06:22:06
  • [...] 2: „ale ja przecież biegam, więc schudnę” Ja też biegam, tylko jak się ma wydatek dodatkowych 300-500 kcal, podczas gdy złą dietą dostarczasz codzienną nadwyżkę 1000-1500 kcal? Z badań wynika, iż nie warto próbować kompensować złej diety treningiem. To nie działa w ten sposób. Zaharujesz się, a odnoszone efekty będą [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14318 Data: 2017-04-04 23:32:39
  • Jak zwiększyć spożycie białka? 8 prostych wskazówek

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] zwierzęcego, jak i roślinnego. Na przykład dodanie dwóch łyżek masła orzechowego do przekąski w postaci pokrojonego jabłka podniesie zawartość białka o 7 g, a dodanie około 100 g tuńczyka do zielonej sałatki doda ok. 20 g dobrej jakości sycącego białka. Wykres: Ilość białka w wymienionych i innych produktach spożywczych. Jedz więcej roślin [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 798 Data: 2023-08-07 09:35:45
  • [...] ilości węglowodanów o szybkiej kinetyce, a ich źródłem są np. słodzone jogurty, ciastka, ciasteczka, batoniki, czekolady, napoje cola, „energetyki”, soki owocowe 100% naturalne, woda z cukrem, słodzona herbata czy kawa itd. Obniżenie spożycia węglowodanów (zwłaszcza przetworzonych) może być pomocne, bo pomoże Ci jeść zdrowiej. Jednak [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2149 Data: 2019-07-16 21:57:37
  • [...] naszych mięśni, ochronę ich przed katabolizmem czy ogólnie, prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Nie każdego jednak stać na drogie odżywki białkowe, których ceny za 700-1000 g niekiedy sięgają nawet 100-130 zł. Z tego też względu marka SFD Nutrition wprowadziła na rynek produkt wręcz idealny pod wieloma względami. Jest nim koncentrat białka [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6259 Data: 2018-10-03 11:14:08
  • Czego brakuje w wegańskiej diecie? Część 14 – Jod

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru jodu, czyli pierwiastka chemicznego z grupy mikroelementów, pozostającego dla człowieka niezbędnym składnikiem pokarmowym.  Ale co wtedy z białkiem…? Dobrym rozwiązaniem mogą być tutaj odżywki wysokobiałkowe, oparte na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 383 Data: 2023-06-23 09:15:37
  • Legenda kulturystyki - Dexter Jackson podzielił się swoimi odczuciami dotyczącymi oddania, dzięki któremu odniósł sukces jako sportowiec. Wiele osób patrzy na kulturystów i myśli, że to świetny styl życia. Są w stanie jeść szalone ilości mięsa i spędzać większość czasu na treningu na siłowni … To może brzmieć zbyt pięknie, aby mogło być [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 14392 Data: 2018-04-10 20:47:54
  • [...] się jeden cel treningowy. Przy tym, jeśli masz więcej niż 20% tkanki tłuszczowej (16 kg dla osoby o masie 80 kg, 18 kg dla osoby o masie 90 kg, 20 kg dla osoby mającej 100 kg itd.), to naprawdę nie musisz wykonywać ćwiczeń siłowych. Do czasu, aż zrzucisz przynajmniej 5-6 pktów. % tłuszczu (5% dla osoby mającej 80 kg to 4 kg tłuszczu), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2841 Data: 2022-03-18 08:56:22
  • [...] ilość alkoholu sprzyja np. powstawaniu raka. U kobiet ilość przypadków nadciśnienia była najniższa u pań spożywających od 1 do 5 g etanolu dziennie (czyli maksymalnie 100 ml mocniejszego piwa dziennie) oraz w grupie 5-10 g etanolu dziennie. Względnie bezpieczne było również spożywanie od 10.1 do 15 g etanolu dziennie, za to ryzyko rosło o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10122 Data: 2020-09-11 15:57:09
  • Czy chleb powoduje cukrzycę? Po co chloruje się mąkę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Wiemy, iż nadmierna podaż energii jest skorelowana z występowaniem otyłości, cukrzycy typu II, oporności insulinowej, wielu rodzajów raka i chorób układu krążenia. Nie ma aż takiego znaczenia, czy będą to węglowodany (w tym chleb, makarony, kasze) czy tłuszcze (masło, margaryny, oleje, tłuszcze utwardzone, w tym trans). Podsumowanie Nic nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3216 Data: 2021-01-02 09:38:14
  • [...] ludzi nie zdają sobie sprawy, iż ich trzustka, wątroba oraz system hormonalny nie funkcjonują prawidłowo. Często mają zbyt wysokie stężenie cukru we krwi na czczo (od 100 do 126 mg/dl) oraz mierzone np. 2-3 h po posiłku. Jednocześnie spotyka się u nich podwyższone stężenie insuliny na czczo, a przyczyną tych zmian często jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3024 Data: 2022-12-20 08:42:33
  • Jagody goji - opinie i przepisy

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] antynowotworowe flawonoidy, mają działanie przeciwutleniające, dlatego ułatwiają usuwanie wolnych rodników z naszego organizmu Suszone owoce goji mają ok. 370 kcal na 100 g. Jak wykorzystać jagody goji w kuchni? Suszone jagody wyglądem przypominają rodzynki czy żurawinę, ich smak można określić jako lekko słodki z delikatną nutką [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9973 Data: 2017-11-20 10:28:24
  • [...] w grzybach. Sto gramów grzybów dostarcza zaledwie 15-30 kcal. To sprawia, że stanowią one świetny element diety odchudzającej. Pieczarki dostarczają około 20 kcal na 100 g, kurki nieco ponad 30 kcal, boczniaki 33 kcal na 100 g, opieńki 43 kcal na 100 g. Ponadto w grzybach znajdziemy średnio od 2 do 4 g białka na 100 g. Dzięki dużej [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 16622 Data: 2018-01-03 10:48:29
  • Odżywki białkowe są bardzo popularne wśród osób dbających o formę i swoje zdrowie. Na rynku, dostępnych jest bardzo dużo rodzajów "białka", więc dla większości jest to pewnie nie lada wyzwanie, by stwierdzić, które z nich zapewnią optymalne wyniki. Aby trochę ułatwić rozeznanie w świecie odżywek białkowych, zebraliśmy podstawowe informacje na ich [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5504 Data: 2020-04-20 23:21:33
  • [...] bilans azotowy, gdzie np. kreatyna traktowana jest jako element składowy białka, podbijając znacznie jego wartość. Może się więc okazać, że suplement mający 80 g białka na 100 g, z dodatkiem 3 g kreatyny, realnie posiada 9 g mniej białka, czyli około 71 g na 100 g produktu. Kwestia dodatku tauryny wygląda podobnie. Zanim więc skusisz się na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7069 Data: 2017-04-27 11:25:09
  • Białko dla sportowców

    Artykuł
    Suplementy

    [...] białko? Wybierając odżywkę białkową, przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na procentową zawartość protein, węglowodanów i tłuszczów. Dobre WPC zawiera od 75 g białka na 100 g produktu wzwyż. Ilość węglowodanów powinna wynosić około 5 g, a tłuszcze do 2 g. Tego typu proporcje sprawią, że białko będzie smaczne, a jego rozpuszczalność powinna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 19485 Data: 2018-07-20 14:45:19